DOVOLENKA. POZOR. Od 17.7.2024 do 28.7. 2024 bude eshop odpočívať.... Posledné objednávky budú odoslané dňa 17.7.2023 do 15:00. Objednávky za toto obdobie budú odoslané dňa 29.7.2024. V tomto období nebude ani telefonická ani emailová podpora. Ďakujeme za pochopenie.

Ako prestať fajčiť....?

 

Prestať fajčiť je veľkou výzvou najmä pre dlhodobých fajčiarov. Okrem nepríjemných abstinenčných príznakov sa musia fajčiari každý deň psychicky presviedčať, že výhody odvykania sú väčšie ako výhody pokračovania vo fajčení.

Z tohto dôvodu sme pre vás dali dokopy pár tipov a trikov, ktoré vám uľahčia zmenu z fajčiara na nefajčiara. Pretože život bez fajčenia má pozitívny vplyv nielen na vaše zdravie, ale aj na vašu psychiku, vašich blížnych a samozrejme aj vašu peňaženku.

 Prestať fajčiť: 8 tipov

Len veľmi málo ľudí dokáže jednoducho prestať fajčiť zo dňa na deň. Pre väčšinu je to zdĺhavý a náročný proces a musia sa potýkať s abstinenčnými príznakmi, ako je nesústredenosť a zmeny nálad. Z tohto dôvodu môže dobrá príprava pomôcť k úspešnému ukončeniu fajčenia.

Ak sa každý váš pokus o zavesenie vešiaka skončil neúspešne, mali by ste vyskúšať nasledujúce tipy:

 

  1. Nastavte konkrétny bod v čase

Výber pevného dátumu je prospešný pre úspešné odvykanie od fajčenia . Najlepšie je zaznačiť si deň do kalendára, aby ste ho mali stále na pamäti. Najlepšie časy sú, keď ste menej vystresovaní a nie ste tak zaneprázdnení. Stres a psychický stres majú negatívny vplyv na odvykanie a riziko recidívy je vyššie.

 

  1. Nečakajte príliš dlho, aby ste prestali fajčiť

Ako už bolo spomenuté, stojí za to určiť deň, kedy prestanete fajčiť. Pretože inak len odložíte prestať fajčiť a snažíte sa nájsť výhovorky, prečo ste svoj zámer nemohli uskutočniť.

 

  1. Vytvorte si rozptýlenie

Aby ste prestali fajčiť, je dôležité neustále myslieť na fajčenie. Z tohto dôvodu je najlepšie hľadať aktivitu, ktorá vám pomôže prestať fajčiť skôr, ako prestanete fajčiť. Ešte lepšie by bolo, keby ste začali s novým koníčkom a dali do toho všetok svoj voľný čas a energiu.

 

  1. Športujte

Jedným z nepríjemných vedľajších účinkov odvykania od fajčenia je priberanie. Nikotín pomáha obmedziť našu chuť do jedla a ovplyvňuje naše chuťové poháriky, aby sme tak často nehladovali. Ak pravidelne cvičíte, môžete sa nielen rýchlejšie zbaviť prebytočných kilogramov, ale zároveň si vytvoriť dobrú stratégiu rozptýlenia.

Okrem toho veľa ľudí fajčí, pretože im to dáva pocit pohody. Šport tiež uvoľňuje hormóny šťastia, ktoré pomáhajú zlepšiť vašu náladu.

 

  1. Hľadajte náhradné uspokojenie

Namiesto siahnutia po cigarete si nájdite niečo iné ako alternatívu. Aby sa priberanie po odvykaní od fajčenia nestalo problémom, dbajte na zdravé maškrty a po sladkostiach siahnite len raz za čas.

 

  1. Vyhnite sa lákavým situáciám

Veľa fajčiarov, najmä príležitostných, sa na akciách, akými sú rodinné oslavy, koncerty či návštevy barov, nechá opäť presviedčať. Skúste na takéto akcie chodiť s nefajčiarmi a vyhýbajte sa fajčiarskym miestam. Okrem toho by z dohľadu mali zmiznúť aj všetky fajčiarske potreby, aby ste sa v prvom rade nedostali do pokušenia.

 

  1. Pripravte sa na abstinenčné príznaky

Abstinenčné príznaky ako podráždenosť, nepokoj, malátnosť a iné sú po ukončení fajčenia úplne normálne. Je užitočné informovať svojich blížnych o tom, že ste prestali fajčiť, aby o tom vedeli. Majte na pamäti, že abstinenčné príznaky sú dočasné a časom pominú.

 

  1. Odmeňte sa

Prestať fajčiť tiež šetrí peniaze. Úspory potom môžete minúť na iné veci ako odmenu, ako je stolovanie s priateľmi, nájdenie nového koníčka alebo dovolenka.

 

Enys ako alternatíva k fajčeniu

Ak sa nemôžete okamžite vzdať nikotínu, mali by ste skúsiť postupné odvykanie. Tu môžete napríklad vyskúšať Enys produkty s rôznymi príchuťami a pomaly klasické cigarety obmedzovať.. Máme mnoho ohlasov od zákazníkov ako im naše produkty pomohli skoncovať s fajčením.

Stop fajceniu