DOVOLENKA. POZOR. Od 17.7.2024 do 28.7. 2024 bude eshop odpočívať.... Posledné objednávky budú odoslané dňa 17.7.2023 do 15:00. Objednávky za toto obdobie budú odoslané dňa 29.7.2024. V tomto období nebude ani telefonická ani emailová podpora. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo je vitamín B12 dôležitý pre zdravú funkciu mozgu?

Prečo je vitamín B12 dôležitý pre zdravú funkciu mozgu?

Pamäť a
sústredenie Pri zvažovaní toho, ktoré funkcie predstavujú zdravý mozog, môže prísť na myseľ rýchle myslenie, pamäť alebo sústredenie. Je pravda, že zdravé hladiny vitamínu B12 sú spojené so všetkými týmito vecami. Vitamín B12 je tiež potrebný pre správnu funkciu nervov a mozog a nervový systém úzko spolupracujú. Myelínový obal, ktorý obklopuje nervové bunky, je zodpovedný za to, ako rýchlo sa signály
pohybujú cez váš mozog, a vitamín B12 je životne dôležitý pre udržanie pevnosti myelínového obalu.
Preto udržiavanie konštantného množstva vitamínu B12 vo vašom tele zvýši rýchlosť vášho myslenia, pomôže pamäti a zvýši sústredenie.

Tvorba krvných buniek
Vitamín B12 hrá dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek. Keď máte nedostatok vitamínu B12, červené krvinky majú tendenciu byť veľké a oválne, na rozdiel od zdravých krviniek, ktoré sú malé a okrúhle. Keď sú červené krvinky príliš veľké a majú nepravidelný tvar, nemôžu sa ľahko pohybovať vašou kostnou dreňou, čo spôsobuje anémiu. Na druhej strane, keď ste anemický, nemáte dostatok červených
krviniek na transport kyslíka do mozgu a iných životne dôležitých orgánov.

Zvýšená nálada
Dostatočné hladiny vitamínu B12 tiež pomáhajú pri syntéze a metabolizme serotonínu, chemickej látky prirodzene produkovanej vaším telom, ktorá reguluje náladu. Preto nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť depresívnu náladu alebo ešte viac znížiť náladu ľudí s chronickou depresiou.

Neurologické problémy

Mnohí seniori s diagnostikovanou demenciou alebo Alzheimerovou chorobou majú v skutočnosti „iba“ nedostatok B12 a môžu dosiahnuť pozoruhodné uzdravenie, keď sa vyrieši ich nízka hladina B12.

K tejto chybnej diagnóze dochádza, pretože príznaky nedostatku vitamínu B12 veľmi napodobňujú príznaky týchto chorôb.

Injekcie vitamínu B12 a vysoké dávky perorálnych doplnkov sa ukázali ako účinné pri liečbe ľudí s týmito poruchami.

Existujú vzrušujúce dôkazy, že kokteil vitamínov B-komplexu môže zabrániť a byť užitočný pri liečbe Alzheimerovej choroby.

Štúdia Oxfordskej univerzity zistila, že užívanie vitamínu B12 spolu s vitamínmi B6 a kyselinou listovou zlepšilo funkciu mozgu a dramaticky znížilo zmenšenie mozgu v oblasti mozgu najviac postihnutej Alzheimerovou chorobou.

Výhody B12 pre duševné zdravie

Tam, kde je vitamín B12 skutočne kľúčový, je udržiavanie zdravého a optimálneho fungovania mozgu a nervového systému. B12 je potrebný pre normálne schopnosti pamäte, sústredenia a koncentrácie. Nízke hladiny B12 sú spojené s depresiou.

To dáva zmysel, keď si uvedomíte, že B12 je potrebný na tvorbu neurotransmiterov serotonínu a dopamínu zvyšujúcich náladu. Vitamín B12 môže zmierniť niektoré symptómy schizofrénie, ako je apatia, sociálne stiahnutie a emocionálna nevýraznosť.

Niektorí vedci sa domnievajú, že spojenie medzi nedostatkom B12 a demenciou a psychiatrickými poruchami je také silné, že pacienti s týmito ochoreniami by mali mať hladiny B12 pozorne sledované po celý život.

Produkty na inhaláciu napr aj vitamínu B12 nájdete u Nás v e-shope www.enys.sk

https://www.enys.sk/melatonin-a-energia-vape/

https://www.enys.sk/vita-vape/